>

2013. február 14., csütörtök

Korai addikciókFiam a következő dolgokra flessel az utóbbi két hónapban habzó szájjal. Ezekből korlátlan mennyiséget nézne, mi azonban, radikálszülőként tíz percen belül nem engedünk egy típusból többet, illetve egy nap alatt sem lehet átlépni a 3 darab/típus limitet. Van erre egy okostelefon-applikációnk, szóval nem nagy gond a betartása, a betartatása annál inkább (ld. alább).
 • Bimbu (Pingu) - nagyon hálás dolog, egy rész csak 5 perces, két parás résztől eltekintve teljesen vállalható, mindegyikben van egy kis konfliktus, sírás, valami, amit azán jól meg is oldanak. Engem meg lenyűgöznek a gyurmafigurák és persze néhány epizódon meg is hatódom. Noot noot
 • Dudi (Halász Judit) - Amaszó, Bóódo, Panna, Bódia, Fagyi és csak bővül a repertoár. Pláne, mióta voltunk koncertjén is, én küszködtem a könnyeimmel, a fiam az első pár szám alatt alig értette, hogy mit keres ott élőben, hiszen neki azért alapvetően a gépben a helye. Ezt a tényt csak megerősítette, hogy Jutka néni pont ugyanabban a szerelésben volt, mint a 2009-es Csiribiri koncerten, sőt, a számok közötti és alatti kiszólások is ugyanazok voltak. Mindenesetre ennek ellenére vagy éppen ezért egy idő után feloldódott, tapsolt, kérte a következő számot (Panda, akár volt már, akár nem), mutatta, hány éves (öt, bár négyet akart mutatni, ahogy a mellettünk ülő ünnepelt mutatta)
 • Diá/Diázu (dia, diázzunk) - kb 20 diafilmünk van, melynek képeit a csodálatos dizájnú, fent is látható vetítő visz a szemközti falra. Olyan, mint egy UFÓ. Vagy mint egy űrhajó. Meg olyan futurisztikus is. Így is hirdeti magát, tökéletesen megértve egy kisgyerek igényeit. Csak a külső. Tökéletesen ráérzett erre a diafilm-vetítő gyár is, amikor ezt a terméket megdizájnolta. Innentől pedig mindegy is, hogy mi megy rajta. Ja nem. Csak hát muszáj volt egy új fajta, mert a hagyományos nagyon felforrósodott, az meg balesetveszélyes. Ez meg hideg marad, ami azzal együtt is nagy előny, hogy úgyis a polc tetejéről megy a film, ehhez a hűtési konstrukcióhoz pedig egyszerűen adott a szín és a forma, ezt a NASA is igazolhatja, ha nagyon akarja.
Szóval Maslow kidobhatja a szükségletpiramisát az ablakon. (Szó sincs ugyanis arról, hogy először az alapszükségleteket, mint mondjuk az éhség, kell kielégíteni és csak aztán érdemes az erkölccsel, önmegvalósítással és egyéb magasztos eszmékkel foglalkozni.)

Az alábbi - közel fiktív - helyzetek is éppen ezt igazolják:
 • ahogy megyünk vacsoránk helyszínére fúj a jeges szembeszél, fiam a nyakamban ül, mindkettőnknek korog a gyomra, minderre ő fittyet hányva skandálja: diázu.
 • Felébred reggel hajnalban, garantáltan éhes/szomjas/álmos, de az első szava: Bimbu (Pingu).
 • Reggeli hajnali - mert már nincs jobb ötletünk - evés közben megáll a keze a levegőben a szája és az asztal között félúton, lecsukódik a szeme, billen a feje arra az oldalra, amelyik oldalon a kaja a szájában, fröccsen a kenyér, ahogy ajkai között kiszüremlik: Dudi (Halász Judit).
Próbálkoztunk mindennel, jó, egyet nézhetsz, egggyet, mondja ő, fenyegetőleg a mutatóujját nekünk szegezve. De persze, mint minden jó addikciónál, itt is nagyon hamar kialakul a tolerancia, egyre több kell mindenből. Én pedig - akármennyire is meghatódom minden alkalommal - már két Boldog születésnapot után sem tudok éjszaka aludni, annyira bevésődik a fejembe Halász Jutka néni féjbiccentése, reggel pedig arra kelek, hogy az megy a fejemben, ahogy a Pingu noot noot-ozik.

Néha azért minket is meg tud lepni, egy-egy Almaszósz után simán lehajtja a számítógép monitorját és büszkén mondja, hogy betusó (becsukom), de azért ez inkább kivétel, mint szabály, mint ahogy az is, hogy diából egyből követeli az újabbat, és hát néha pont arra esik a választása, ami vagy a leghosszabb, vagy rettenetesen unom, vagy nem lehet betekerni a gépbe vagy épp annak lett vége.

És persze rengeteg imádott könyve, játéka, rajztáblája van, csak hát azok másképp addiktívak.

Szóval miután újra és újra beleesünk abba a hibába, hogy elhisszük, hogy az egggyet-nek van bármi köze a számok világához, a Keith Richards által is oly gyakran alkalmazott szárazmegvonás technikájához vagyunk kénytelenek nyúlni. Csak hát az a vizuális addikciók esetén elég komoly elvonási tünetekkel jár, tényleg csak a legvégső esetben és akkor is csak orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni.

Hideg veríték, lázgörcs, ágybavizelés (najó, az van, de nem több, mint egyébként), látomások, rémálmok nincsenek, van viszont:
 • sírás - jó, ez semmi, nade tessék csak kivárni
 • ritmikus rázkódás, amit a vágyott tárgy egymásba átfolyó és érthetetlenségbe torkolló ismételgetése kísér, mondjuk így: Bimbu, Bimbubimbu, Bimbdudi, Bimbdidiázu, Dudimbudiázubudiábubidiábim
 • krokodilkönnyek
 • toporzékolás
 • csapkodás
 • ne-ne-ne-ne-ne
 • köhögés
 • számítógép egyedüli kinyitása
Az egyetlen, ami miatt egyszer csak véget ér a borzalom az az, hogy vagy feladjuk, ez persze a ritkább, vagy 5(-10) perc után sikerül lebeszélni. Ez csak kívülről tűnhet rengetegnek, belülről már-már bizarrul sok idő, de valahogy mégis leáll és akkor egyszercsak átkattan és gigacuki hangon kezd el beszélni, amitől azonnal elpárolognak a könnycseppei és meglepő módon a haragom is.

A neurológusok erre azt mondanák, hogy a memória ebben a korban még nem olyan kitartó, a naiv pszichológia (ennek semmi köze a hiszékenységhez, sokkal inkább valamiféle tudatállapot-tulajdonításról van szó, arról, hogy egy két éves gyerekről is merjük azt hinni, hogy gondolkodik, vannak elméletei) meg azt, hogy dehogynem, csak már nem érdekli, én meg azt, hogy dehogynem emlékszik (hisz sokkal régebbi, egyszer látott dolgokra is emlékszik) és dehogynem érdekli.

Én viszont tényleg naiv pszichológus, sőt, még naivabb apuka vagyok, így tényleg elhiszem, hogy vagy belátja, hogy nem lesz ebből több Bimbu/Dudi/Diázu, vagy megérti az érveinket.

A baj, hogy ezek a megértések nem túl tartósak.


Bejegyzések a témában

3 megjegyzés:

 1. Van egy "A három kismalac" diafilmünk duplikátumban. Cserére vagy csak úgy beajánlom :)

  VálaszTörlés
 2. Nekünk csak szimplikátumban, de minden más felajánlás érdekel

  VálaszTörlés
 3. ha lesz egyéb duplázódás, jelentkezem :)

  VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.