>

2013. október 27., vasárnap

Amatőr játszótérbúvár


Törzshelyek, prok és kontrák, sok az árnyék, de nincs WC, felforrósodik a csúszda, de szép és sok homok van a homokozókban, igazából mindegy, a lényeg, hogy a szülő megtalálja a számára egészséges kompromisszumot, hogy igazán ki tudjon kapcsolódni és a lényegre, kedvenc időtöltésére, a többi család kategorizációjára koncentrálhasson.

S minthogy kruppos nem lettem, de sikeresen elkaptam a fiamtól a betegségét, így volt időm elmerülni az elmúlt két és fél év játszótéri élményeiben.

A teljesség igénye nélkül íme néhány, szándékosan sarkított

ANYATÍPUS

  • Mi, a gyerek
Hány éves vagy? - kérdem a gyerekre nézve, Most leszünk hármak! - mondja várakozás nélkül az anyuka, gondolom, rám nézve. Az anyuka azonosul gyerekével, a gyerek meg jobb híján senkivel, sok tere szegénynek nincs, már válaszra se nyitja a száját, hamar megérti ő, mi a stájsz. Az ilyen anyukából két típus van, az egyik gügyög a gyerekével, a másik hideg távolságból, csak a szavak szintjén olvad össze - Nem mászunk oda, annyira még nem vagyunk ügyesek. Előbbi too much, utóbbi ijesztő. A legfurcsább pedig, hogy a királyi többes használata nem füg össze sem demográfiai mutatókkal, sem pártszimpátiával, sem politikai beállítódással, de még a szemszín sem tűnik meghatározónak, bár mintha a barnaszeműek gyakrabban használnák.

  • Juhász
Igen, a Bondolinót csípődre is tudod Maxim, ne dobáld a homokot kötni, én ezért szeretem nagyon, és onnan még most mondtam, hogy ne dobáld szopizni is tud, miközben vezeted most már aztán igazán elég legyen az autót. Az ebbe a csoportba tartozó anyák rendszerint a homokozó szélén, esetleg egy padon, anyatársak mellett/körében ülnek. Preferált témáik a hatévesek szoptatása, a vezetés közbeni szoptatás, az álomba szoptatás és az anyatejjel főzés, no meg persze a legjobb szoptatós melltartó-akciók a tengeren innen és túl. Kiragadva őket a játszótér fogságából persze nyitottak ők bármilyen témára, de ott, a kerítés adta biztonság hirtelen megelevenítik a Forrest Gump Bubba-ját.. Paradox ősanyák ők, mert mindeközben gyerekeikhez ritkán mennek oda, inkább a homokozó széléről utasítgatnak. Gyermekeik legeltetése úgy tűnik, okozata, nem pedig oka annak, hogy játszóterekre járnak.
  • Overprotektív
Veszélyes üzem a játszótér, belátom, de azért túlzásokba sem kell esni. Egy kis horzsolás, púp a fejen, véraláfutás kell. Egészséges veszélyérzete akkor lesz egy gyereknek, ha néha hibázik, nem pedig attól, ha mi mindenféle, általunk előre látható veszélyre felhívjuk a figyelmét, tartjuk a fenekét, amikor a mászókára mászik, a futunk a hinta mellett oda-vissza. Ha mindig ott állunk mögötte, akkor sosem fogja megismerni a határait, ha pedig ellátjuk instrukciókkal is - vigyázz, nehogy leess, még a végén szilánkosra töröd a lábadat, na, akkor aztán vihetlek a sürgősségire -, akkor sokkal inkább azokra fog figyelni, semmint az előtte sokasodó létrafokokra, vagy az alatta növekvő magasságra.

És hát óhatatlan a sztereotipizálás, a fiam első másfél évében volt alkalmam nekem is délelőttözni vele, így valamennyire azért beleláttam a játszóterek nemi összetételébe, szóval akárhogy is: hétvégén és a munkaidő végéfelé a játszótereken feltűnően megemelkedik az apukák száma.

Van belőlünk mindenféle.

Jöjjön tehát néhány, szintén a teljesség igénye nélküli, de annál inkább sarkított

APATÍPUS
  • Padon olvasó outsider
Ledobja a gyerekét a homokozóba, előveszi Derrida egyik rövidebb tanulmánykötetét, majd mélyen elmerül a saját és a szerző gondolataiban. Amikor letelik a műszak, becsukja a könyvet, kézen fogja gyerekét és visszaviszi oda, ahonnan kapta.
  • Dunsztja sincs outsider
Szemben az előzővel ellentétben már együtt van a gyerekével, de nem sok fogalma van róla. Őket sokszor feleség is kíséri, hogy fontos teljesen lényegtelen információkkal kisegítse szeretett férfiját.
  • Sportfelszerelésbe öltöző, bratyizó
csumival köszön a fiának és annak barátait is pacsival (de ő csak ötösnek hívja) köszönti, majd vagányul átpattintja a kosárlabdát a lábai között.
  • Túlkompenzáló-infantilis
Okkal vagy ok nélkül meglévő bűntudatát a játszótéren azzal próbálja csökkenteni, hogy együtt dobálja a kavicsot a gyerekével és ugyanolyan erőszakosan rántja ki a rivális gyerek kezéből az ásót, mint a saját gyereke. Ugyanebbe a kategóriába tartozik a simán csak túlkompenzáló apuka, aki csak azért nem dobálja már a kavicsot, mert a gyereke már túljutott ezen a szinten. Ők kergetőznek, fociznak, szotyiznak. Belőlük lesz nekem a faterom a legjobb haverom, nem is kellenek barátok, amivel többek között az is baj, hogy egészen könnyen meg lehet csúszni és gyűlölet tárgyává válni.
  • Yuppiera vasalt, trendszetter
Ő csak úgy mellesleg van a játszótéren, ahol eleinte görnyedt háttal tologatja maga előtt/mellett futóbiciklizni tanuló gyerekét, de közben többnyire a többi szülőt pásztázza, hogy megtudja, hány szülő pásztázza őt. Szemkontaktust később is csak a gigantikusra nőtt okostelefonja fényképezőgépén keresztül tart a gyerekével, pár facebook-feltöltést követően visszamerül a munkába, hogy aztán amikor rátör az éhség, elrobogjon egy brunch-meetingre.
  • Feszült/irritált, de azért aktív (copyright B.E.)
Jelen van ő, de bár ne lenne. Olyanokért is rászól a gyerekére, amik rajta kívül senkit se zavarnak, és amik őt se kellene, hogy zavarják, egyszerűen csak nem tud mit kezdeni a frusztrációjával. Az anyukát pedig ezzel, ha ott van, komoly lojalitásdilemma elé állítja.
  • Lusta, de lojális (copyright B.E.)
Ő az, aki biztos távolságból és némi spéttel, de azért jelen van, lehet rá számítani, csak hát, kicsit később. Amikor tehát a bármelyik kategóriájú anyuka már hatodszorra szól rá a kis Maximra, hogy ne vizezzen, ne sarazzon, ne homokozzon, ne másszon olyan magasra, ne rúgdossa a kis Klotildot, hát nem látod, hogy sír?!, ne vegye a koszos kezét a szájába, ne tegye a tiszta kezét a másik koszos szájába, na, akkor nagyvonalúan megjelenik dörmögő hangján és rendet tesz. Családdinamikailag is isteni stratégia.
  • Dependens
Aktív ő, és még az is lehet, hogy képben is van, de egyszerűen nem megy neki egyedül. Minden bizonnyal vezet egy okostelefonra is optimalizált adatbázist a játszóterek vonzáskörzetében dolgozó, vagy lakó barátairól, hogy randomidőpontokban is le tudja őket hívni egy közös, hintáztatással egybekötött pizzázásra. Ő ugyanis, valamilyen furcsa logikának köszönhetően azt gondolja, hogy a gyerek elvan magában is, ő meg végre kikapcsolhat.

-------------

Aki a kiélezések ellenére esetleg magára ismert egy, vagy akár több kategóriában, vagy kategóriaelemben, hát az bizonyára nem a véletlen műve, én is ott vagyok jópárban.

Jó keresgélést mindenkinek!

A kép forrása: www.sxc.hu


Bejegyzések a témában

4 megjegyzés:

  1. Te, majd ha legközelebb beszélgetünk, megpróbálhatnánk POZITÍV, SZIMAPTIKUS típusokat is keresni. Mit szólsz hozzá? De tényleg, én is mindig csak fikázok mindenkit.

    Másik megfigyelésem: bár több apatípust hozol, ezek elnagyoltabbak, mint az anyák.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen nem csak tökbéna és/vagy ellenszenves szülők vannak, csak hát róluk nem annyira izgalmas írni. Én pedig vállalom: szinte minden apakategóriában benne vagyok, azzal együtt, hogy azért talán szimpatikus játszótéri vonásaim is vannak

      Törlés
  2. Thanks for sharing, nice post!

    Võng tự đưa hay vong dien tu dong hay gia may dua vong tu dong giúp bé ngủ ngon mà vong tu dua không tốn sức ru võng. Võng tự động hay dung cu dua vong tu dong chắc chắn, gọn gàng, dễ tháo xếp, dễ di chuyển và máy đưa võng dễ dàng bảo quản. Lợi ích mà may dua vong vô cùng thiết thực.
    Chia sẻ mẹo giúp trẻ uống thuốc dễ dàng hay chữa mất ngủ bằng gừng đơn giản, bí quyết làm trắng da bằng cà phê và dầu dừa hiệu quả hay cách giúp trẻ không đái dầm ban đêm hiệu quả hay giảm cân nhanh bằng gạo lứt hq hay mẹo giúp tăng cường trí nhớ hiệu quả, kinh nghiệm trị tiêu chảy cho bé bằng cà rốt hiệu quả, những thực phẩm giúp cải thiện trí nhớ hiệu quả, bí quyết trị sẹo thâm bằng rau má, mẹo hay giúp trẻ thích ăn rau hay cách giúp trẻ hạ sốt nhanh hiệu quả, bệnh viêm khớp không nên ăn gì hay mẹo giúp giảm độ cận thị cho bạn, bí quyết chống nắng với cà chua cực hiệu quả, cách giúp bé ngủ ngon giấcthực phẩm giúp bé ngủ ngon mẹ nên biết, chia sẻ cách làm trắng da toàn thân bằng thực phẩm, những món ăn chữa bệnh mất ngủ hay mách mẹ mẹo giúp bé không sốt khi mọc răng hiệu quả
    Những thực phẩm giúp đẹp da tại http://nhungthucphamgiupda.blogspot.com/
    Thực phẩm giúp bạn trẻ đẹp tại http://thucphamgiuptre.blogspot.com/
    Thực phẩm làm tăng tại http://thucphamlamtang.blogspot.com/
    Những thực phẩm giúp làm giảm tại http://thucphamlamgiam.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  3. :)) jó, hogy többféle bénaapa típust sorolsz fel :) anyából van még a szupertrendi hegyvidéki csodamama (sehol 1 kg felesleg, Armani napszemcsi, kezében egy féléves, mellette egy szupertrendi 3 éves..grrr). :)

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.