>

2015. november 3., kedd

Genderre fel!

A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek,  ezt mindenki tudja, újabban pedig már azt is tudjuk, hogy Apa a Marsról, anya a Vénuszról jött.

Hiába jött tehát ki egy friss kutatás, amely csekélynek nevezi a nők és a férfiak közötti agyi különbséget, mi azért pontosan tudjuk, hogy ez nem így van. Nem is lehet így. Eleve mi az, hogy csak a hippokampuszokat hasonlították össze. Jó, hogy szép nagy mintán dolgoztak, de azért ez még kevés ahhoz, hogy azt mondhassuk, hogy ugyanolyan a két nem. Még hogy hippokampusz. Inkább hipokamu. Hipokrita és kamu. 

Szóval induljunk ki mégiscsak abból, hogy a két nem más. Egyszerűen így van és kész.

Mi sem igazolja ezt jobban, mint a saját tapasztalat.

Mutatom.

A fiam szűk egy évesen kocsikat kezdett tologatni, úristen, nézd csak, magától tudja, hogy kell csinálni, mondtuk. Amikor viszont a lányom csinálja ugyanazt, akkor úristen, nézd csak, de édes, autókázik. A négyperces fiam kinéz a nagy és okos szemeivel a szülőszoba ablakán, süt róla az értelem, a lányom elképesztően cukin néz az ugyanakkora szemeivel.

Ki kérdőjelezné meg eztán a másságot. Hát naná, hogy mások a fiúk és a lányok, hiszen mi szülők, mi, a társadalom vagyunk azok, akik minden követ megmozgatunk azért, hogy ez így legyen. Születéstől, sőt, aki igazán menő, az már a terhesség alatt, a Superman-ek pedig már a készülődés alatt nekilátnak kikezdeni azt az egyenlőséget, ami az agy ősi területein - a hippokampusz épp ilyen - még megvan, hogy aztán komoly és kitartó munkával a prefrontális kéreg - ahol a humánspecifikus funkciók vannak, úgy nagyjából a homlok mögött - már tényleg más legyen.

Persze, a szocializáció, a nemi nevelés nem fog kihatni a hippokampuszunkra, ezt igazolhatja a fent belinkelt vizsgálat is. A gondolkodásunk és a viselkedésünk viszont nem ússza meg.

És hogy milyen alattomos utakon történik mindez?
Hát a legalattomosabbakon.



És most hagyjuk, hogy a Harrach Péter, meg Balogh József, vagy hogy Magyarországon a nők jobb esetben per -nék kerülnek megemlítésre, rosszabb esetben egy becézett keresztnévvel.

Az mindennek csak a csúcsa, a munka vége és beteljesülése, a program működése.

Hogy ennek meg kell ágyazni, az talán nem is kérdés. Talán az sem, hogy az ágyazást nem árt már gyerekkorban elkezdeni. Az viszont meglepő, hogy a mindenféle színű és mindenféle szemű bábukat gyártó Lego élharcosa a nemi sztereotípiák kiépítésének.

Ott van például a játékbirodalom június-decemberi katalógusa, ami az a mai 3-5 éveseknek, mint ami a 10+-osoknak volt a Harry Potter úgy másfél évtizeddel ezelőtt és amit a Galaxis útikalauz stopposoknak jelent nem is tudom pontosan behatárolni, hogy kiknek és mikor, úgy érzem, mindig és mindenhol.

Mindegy.

A fiam és óvodástársai ennek a katalógusnak köszönhetően mindent, értsd MINDENT tudnak a Star Warsról, a Ninjagoról, a Minecraftról és még ki tudja, mi mindenről. A fiam erről beszél éjjel és nappal, evés és fürdés közben, a buszon és a kocsiban, és persze folyamatosan azt sorolja, hogy karácsonyra, születésnapra melyik méregárú tárgyakat kéri majd meg. Amikor viszont bemegyünk egy játékboltba, hogy a rongyosra olvasott, majd elvesztett picilegósújságot pótoljuk, akkor a legók már egyáltalán nem érdeklik, neki szerencsére tényleg az újság jelent mindent, értsd MINDENT.

És hát van is ebben valami szép, a katalógus ugyanis ingyen van, míg a legók több, mint nem. Így viszont az előbbi bárki számára és szinte bárhol hozzáférhető, aminek köszönhetően a fiam ugyanúgy részese lehet az erről való diskurzusnak, mint azok, akiknek ezek a játékok meg is vannak.

Csak hát ahogy a kortársak, úgy a fiam fejében is benne lesz az a tanítás, amit a Lego ad a nőkről, akiktől azért nem árt félni. 

Merthogy van itt egy bizonyos Bansha, a Ninjago első női karaktere (végül is sosem késő, a Jóbarátokban is épp csak 213 részt kellett várni arra, hogy végre felbukkanjon egy fekete szereplő) aki a magyar leírás szerint egy "birtokolni vágyó hölgy", aki "átveszi az irányítást az elméd felett, és uralja a tested még a távolból is." Az angol szöveg még ennél is messzebb megy, a honlapon a fentieken túl az áll, hogy Bansha sikítása lavinákat és egyéb veszélyeket is okoz. Külön érdekes, hogy az egyéb karaktereknek nem tudjuk meg a nemét, nyilván mert az alapértelmezett nem a férfi és hát az is van még, hogy ugyan a többiek is bírnak fegyverekkel és szupererőkkel, de azok csak olyan mezei képességek, mint a sebesség, eszközhasználat vagy éppen a különleges észjárás.

Arra, hogy az emberek felett uralkodjon, csak a nők képesek.

Szóval jobb velük vigyázni.

Mi azért próbálunk dacolni a rendszerrel.

Ma, ahogy jöttünk haza a feleségemmel, a buszon elmeséltük egymásnak a napjainkat, ő beszámolt az officelife nyűgjeiről, én pedig megosztottam vele öltöztetési és vacsorafőzési dilemmáimat.


Bejegyzések a témában

9 megjegyzés:

  1. bocs, de ez a "hogyan csomagoljunk egy buzz témába annyi marhaságot, amennyire csak lehet" tipikus esete.
    első női karakter? akkor Nya kicsoda???
    csak nem a sorozat első részétől szereplő lány, aki történetesen a Víz mestere?? de bizony.
    Bansha egy (ötödik évadban belépő) ellenséges karakter, akinek van egy hatalma. ahogy a neve is sejtetni engedi, ez nem azért van, mert ő egy démonizált női megjelenés, hanem egy banshee, a sikítószellemek egy fajtája.
    és akkor még nem is mondtam a Hypnobrai törzset, akik a hipnózis, és az elme uralásának képességeit birtokolják. fiúk. oké, kígyók, de fiúkígyók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy szemben a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldalra, illetve a saját faladra írt kommenteddel, itt már csak sokkal visszafogottabban minősítesz. Én ugyanazt írom ide is, mint máshova:

      Valóban nem fogalmaztam elég pontosan, amikor a belinkelt honlapról idéztem: "She is the first female Ninjago antagonist physically released to date."

      Törlés
  2. tulajdonképpen az én megjegyzésem is ctrl+c - ctrl+v volt; a Nem tehetsz róla kommentemből egy mondatot vettem ki, amivel ott a caption-re reflektáltam, a saját barátaim pedig már megszokták, hogy (sajnos) csúnya beszéddel nyomatékosítok, ezt kérlek, ne is vedd magadra.
    a Ninjago egyértelműen fiú célcsoportra van belőve: olyan karakterek vannak benne, akikkel kisfiúk tudnak azonosulni, sőt, a Lego Store-okban gyakorlatilag külön fiú-lány fal van. csak az a kérdés, mi volt előbb, a Lego, vagy a tojás... azt hiszem, ez inkább társadalmi tükör: ez az, ami eladható.
    nagyon tetszett, amit példaként említettél a kisfiadról és a kislányodról a bejegyzés elején, én is régóta figyelem: a kisfiúkat tényleg sokkal többször erősítjük meg azért, mert okosak, míg a kislányokat inkább azért, mert cukik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon fontos kérdés, hogy az akkora cégek, mint a Lego azt adja, ami eladható, vagy fel meri vállalni, hogy akár társadalomformáló szerepe is lehet.

      Törlés
  3. A gyerek azt olvas, amit odaadunk neki. Ha egy reklámújság az, akkor azt. Egyébként ajánlom a logopédiai és neurolingvisztikai szakirodalmat a témában, az "angol/amerikai tudósok kimutatták..." típusú, "most aztán megtudtuk" irodalom helyett.

    VálaszTörlés
  4. nem szándékom a lego-t védeni, de ez nekem egy kicsit a rúgjunk bele a macskába esete. ha a gyermek egyedül nézi a tv-t majd lát valamit amitől jól megijed, akkor nem biztos, hogy az a legokosabb megoldás, hogy belevágunk egy fél téglát a tv-be. A TV-ben valamilyen arányban (szerintem zömmel) szemét megy, de mégis én vagyok a gyerek szülője, nekem energiahatékonyabbnak tűnik innen megfogni a dolgot. lego-ból vannak nyilván jobban sikerült szériák, meg kevésbé jól sikerült, egyből leszedni a keresztvizet a legoról kicsit erőltetett. amikor én legoztam (jó régen volt) akkor például zömmel sárga kis emberkék voltak, semmi esély nem volt nemi jegyeket ráaggatni, aztán később jöttek a parókák, elég bánatos is voltam, hogy nem lehetett egynél többet is egy figurára rárakni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. teljesen igazad van, de azért azt hiszem, a bejegyzés főleg nem is a legóról szól, annál is inkább mert már elég rég kitaláltam, hogy akarok írni a gender-témáról, amikor épp olvastam a fiamnak a karaktarek leírását. innen nézve tehát mégis illeszkedik a témához a legó. arról nem is beszélve - innen nézve meg aztán még kevésbé erőltetett a dolog - hogy pl. a richard scarry már 24 évvel ezelőtt is elindult a nemsemlegesség és a politikai korrektség útján: http://thesocietypages.org/socimages/2010/09/22/social-change-and-richard-scarrys-best-word-book-ever/

      Törlés
  5. amúgy a blog nagyon szuper, csak hangosan gondolkodni próbálok. sokat olvasom, köszönöm!

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.