>

2017. június 7., szerda

Szolgálunk és végünk

Amikor tavaly februárban felröppent a híre annak, hogy a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete létre kíván hozni egy Magyar Pszichológuskamarát (MPK), elég sok pszichológus kiakadt. Én a magam módján neki is álltam írni egy bejegyzést, de aztán ez félbeszakadt. Akkor a remekbe szabott Lélektani tragikomédia címet szántam a bejegyzésnek.

Az idő igazolt is, ugyanis októberre a Parlament elengedte az abszurd ötletet, de most újra felröppent, hogy akkor mégiscsak tömörítsük a pszichológusokat egy éves tagdíjat begyűjtő szervezetbe, szóval most megint nekiláttam egy poszt írásának, de a dolog most már egyáltalán nem komikus és nem is lélektani.

Utánaolvastam híreknek, megnéztem ezzel kapcsolatos régi és új beszélgetéseket, de rá kellett jönnöm, hogy minden szót teljesen fölöslegessé tesz a kamara előterjesztésének szövegén végigfuttatott szógyakorisági elemzés. (A kimutatásért hálás köszönet az A Pszichológus Kamaráról - MPK vitaoldal Facebook-oldalnak.

Ebből az jött ki, hogy a 68 oldalas dokumentumban, mely a pszichológusok érdekeit védené,
  • a szabály, a szabályoz 310-szer, a védelmet, képviseletet jelző szó 138-szor
  • a fegyelmi 266-szor, az érdek, közérdek, érdekében 71-szer
  • büntet 56-szor, a segít, elősegít, segítő 9-szer
  • a kizár, kizárólagos 60-szor, a támogat, támogatás, támogató 9-szer végül a
  • támadó, félelemkeltő, kirekesztő szavak összes 692-szer
szerepel.

Namost, mivel a Kamarában, értelemszerűen pszichológusok lesznek, illetve lennének, méghozzá kötelező jelleggel, ezért az összes szabály, szintén értelemszerűen kizárólag a kamaratagokra fog vonatkozni.

Tehát bár a Kamara az úgynevezett sarlatánok ellen szeretne fellépni, de mivel a sarlatánok nem fognak belelépni, ezért rájuk nem is lehet a szabályokat alkalmazni.

Mindez csupán egyet jelent. Mégpedig azt, hogy a szabályok, tiltások, fegyelemmel, kizárással, büntetéssel, támadással, kirekesztéssel, félelemfelkeltéssel kapcsolatos szabályok a pszichológusokra vonatkoznak. Ha pedig valakit ennyire szabályozni szeretnének, ha valakikre ennyire rá kell ijeszteni, akkor attól valaki nagyon fél, reszket.

Mellesleg szeretném elmondani, hogy nem a kamarát ellenzem, és az ellenzők jó része sem a kamarát ellenzi, hanem az ebben a formában megtervezett kamarát ellenezzük, de ez nyilván a támogatókat nem érdekli.

Legyen érdekképviselet, érje meg belépni, a kamara szolgáljon és védjen minket, ne mi szolgáljuk őket, hogy utána támadhassák azt, aki másképp gondolkodik.

Úgynevezett sarlatánok egyébként mindig is lesznek, ellenük úgy védekezhetünk, ha az egész képzési rendszert a laikusok, a hozzánk fordulók számára is érthetővé, áttekinthetővé tesszük.

De egyelőre nem errefelé megyünk, egyelőre úgy tűnik, a rendszer nagyon fél a másfajta kamarában gondolkodóktól, párbeszéd nincs, csak a saját térfélen habzó szájú hőbörgés.
Hogy ez mennyire így van, idéznék egy mondatot, ami épp tegnap jelent meg az mno.hu-n.

"Császár-Nagy több fórumon is kijelentette: sokan pozícióféltésből támadják a tervezetet. Egy általa működtetett, nyilvános Facebook-csoportban közölte: könyvet írnak majd a kamara történetéről, belefoglalva, «ki támogatta, és ki akadályozta a pszichológia tudományának szakmai önkormányzatiságát»".

Ízlelgessük csöppet a lényeget, immár dőlt és idézőjelek nélkül, vastagon szedve:


könyvet írnak majd a kamara történetéről, belefoglalva, ki támogatta, és ki akadályozta a pszichológia tudományának szakmai önkormányzatiságát.

Én tehát ezennel írásba adom, hogy amennyiben Dr. Császár-Nagy Noémi, Phd, a Kamara legfőbb támogatója, a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke (bár a tavalyi lefújás után mintha lemondott volna), az Emmi-vel korábban 13 millió forint értékben szerződött Pszichoszomatikus Ambulanci Kft ügyvezetője és a Kormány tervei szerint a Kamara első elnöke (hogy azt miért nem a tagok választják majd a megalakulás után, az rejtély) valóban nekilát ennek a könyvnek, akkor én azonnali hatállyal Aba Ábelre változtatom a nevem, hogy az ellenzők listáján elsőként szerepelhessek.

Esetleg az egyértelműség kedvéért felvennék valamilyen, történetileg még nem terhelt megkülönböztető jelzést.


Bejegyzések a témában

2 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.