>

2021. szeptember 11., szombat

Bullying - reflexió

Szeretnék a vajai ügy kapcsán egy kicsit a bullyingról írni.

A bullying a rendszer hibája. A rendszeré, amibe eleve kódolva vannak hibák. Nem foglalkozunk elsődleges prevencióval, közösségépítéssel. Nincs rá pénz, idő, energia. De legfőképp igény nincs rá. Nincs egységes, transzparens, az iskolák igényeire illesztett protokoll azzal kapcsolatban, hogy kihez, mikor és hogyan kell fordulni, ha baj van. A tanárok nem bullying-proofak, az alapképzésben nincs rendesen benne, a már dolgozó tanárok pedig sokszor nem mernek szólni, mert az róluk, esetleges alkalmatlanságukról árulkodik. Pedig ez nem így van.

De a bullyingot nem lehet úgy megelőzni, hogy rászólunk valakire, hogy te, ne legyél már agresszív, mert elzavarlak az igazgatóhoz.

A bullyingot intézményi szemléletváltással, resztoratív technikák alkalmazásával lehet megállítani. De ez egy technika, ami idő, amihez képzés kell, amihez társadalmi érzékenység kell. Iskolapszichológus őrült kevés van, 500 főig fél állás, az heti 11 kontaktóra. 499 gyerekre, a családjukra és a teljes tantestületre heti 11 kontaktóra.

Az semmi.

Sokan 3-4-5 iskola között ingáznak. Az iskolapszichológus a tantestület része, amivel megszűnt korábbi függetlensége, így egy nehéz és komplex esetben (márpedig a bullying az) nem tudja, vagy legalábbis nehezebben tudja a diák érdekeit képviselni. A bullyingban nemcsak áldozat és elkövető van, hanem szemlélődők is.

Nincs egy felelős.

A közösség együtt felelős. A szűkebb és a tágabb közösség egyaránt. Épp ezért nem konkrét bűnösöket kell keresni, hanem a gyászolás mellett helyre kell állítani a kapcsolatokat. A bűnösök megkeresése a rendőrség feladata. Az áldozat nem tehet arról, hogy áldozat, nem lesz minden csendes gyerek áldozat, nem minden áldozat lesz öngyilkos (hálistennek), és nem is minden agresszív gyerek bullyingol. És minden tulajdonság a közösségben nyer értelmezést.

Minden közösségben csak azt lehet megtenni, amit a közösség megenged.

A vajai iskolának, a gyászoló családnak, az osztálynak segítség, támogatás, megértés kell most. Rengeteg. Reméljük, az iskola elhívja a Békés Iskolák programot.


Bejegyzések a témában

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.